DJ-anje: Posao ili stil života

Tko je DJ? Što njegova mama misli da radi, što klijenti, a što zapravo on radi? Razgovarali smo s Alenom Markezom, vlasnikom Event DJ agencije, koji je zaljubljen u glazbu od malih nogu.

Za njega je, kako kaže, DJ-Anje i posao i stil života. Nakon prvih nekoliko gaža i prvih zarada to postalo dodatan prihod, a s vremenom se pretvorilo i u posao.

  • Biti DJ meni je svakako i stil života, jer živim i dišem glazbu. Uvijek sam u potrazi za glazbom, a uvijek dajem sve od sebe da klijentu pružim najbolje glazbeno iskustvo. Ta potraga i trud pretvara glazbu u veliki dio moga života – otkriva nam Alen.

Kako mi godinama surađujemo s DJ-ima, znamo da većina njih ne voli glazbene želje. Unaprijed dogovorena glazba? Naravno. Žicanje usred eventa? Baš i ne. Evo što Alen kaže na to.

  • Glazbene želje su sastavni skoro svakog nastupa. Naravno, treba prvo razlikovati vrstu nastupa. Ako se radi o eventu, vjenčanju ili proslavi gdje je DJ angažiran kako bi ispunio očekivanja klijenta, bilo pridržavao se određenog dogovora oko repertoara ili svojom sposobnošću prepoznao kako udovoljiti publici, tada su želje dobrodošle (naravno ako su u granicama dobrog ukusa ili ako ju je moguće uklopiti u repertoar). Meni osobno, uvijek je drago kada uspijem uklopiti nečiju želju i naravno vidjeti nasmijana lica na podiju. To mi je najveća nagrada. – zaključuje Alen.

Alenov soundtrack za život su Disco i Funk glazba, pa naglašava kako ponekad ima osjećaj da je zakasnio koje desetljeće s rođenjem. Zvuk gitare Nile Rodgersa, bas gitara Bernard Edwardsa, puhačka sekcija James Browna, vibrafon Roy Ayersa su samo od neki primjera. Zato nam je logično i sljedeće pitanje. Vjenčanja, korporativni event ili party u klubu? Koja gaža ti je najdraža?

  • Svaki od navedenih događaja poseban je na svoj način. Najdraži su oni nastupi gdje klikneš s publikom. Bilo da se radi o jednom od najposebnijih događaja kao što je vjenčanje, event koji se pretvara u party ili prepun klub s rasplesanom ekipom. Da ste mi postavili to pitanje prije par godina svakako bih rekao party u klubu i to bez razmišljanja. Ali danas, nakon već zasad zavidnog broja uspješno odrađenih vjenčanja, moram reći da ima nešto u tome kada sretneš bračni par nakon nekog vremena i dalje vidiš taj žar koji je iskrio na njihovom plesnom podiju. Na vjenčanju istovremeni stvaraš i evociraš uspomene s glazbom koja mora biti posebna i idealna za baš taj trenutak, to je izazov! –

Odabir DJ-a i glazbe za vjenčanje velika je stvar. Mladenci proučavanju svaki detalj i brižno planiraju prvi ples. Koje su to stvari na kojima inzistiraš da ih mladenci uvijek moraju otkriti prije vjenčanja?

  • Prvo pitanje koje uvijek postavim je u kojem smjeru žele da njihovo vjenčanje ide. Da li planiraju tradicionalno ili urbanije vjenčanje. Naravno, pjesmu za prvi ples bih izdvojio kao najbitniju stavku repertoara. Ostale stvari se saznaju kroz upoznavanje i individualni pristup svakom vjenčanju. –

Na nastupima, vjenčanjima i partyjima sigurno ima i poneka anegdota. Otkrij nam neku.

  • Previše je anegdota i teško je izdvojiti jednu, ali mislim da kolega Slaven ima najbolju i podijelit ću je u njegovo ime. Jednom prilikom njegovog nastupa u klubu gost mu je prišao i zamolio ga da li si može napuniti električnu cigaretu na njegov laptop. Naravno Slaven ga je ljubazno odbio…  :)

Koliko pripreme stoji iza jednog trosatnog nastupa u klubu?

  • Svakom nastupu pridajem jednaku pažnju. Priprema ovisi o temi samog partyja. Primjerice uz Event DJ agenciju vodim projekt putem kojeg prezentiram svoj umjetnički izričaj, alat za to je klupska glazba sa elementima disca, funka, jazza, bossa nove… Priprema za takav nastup nikad ne prestaje, potraga za glazbom je uvijek prisutna. –

Slaven, kojeg si spomenuo, dio je tvoje EventDJ agencije, o kojoj si dugo sanjao. Dio nje je i poznati DJ s Otvorenog radija Dinko Putrić. Zašto ste drugačiji od ostalih?

  • Beskompromisno i profesionalno pristupamo svakom eventu, potpuno individualno prilagođavamo glazbeni odabir. Posjedujemo najmodernija tehnička rješenja, uvijek se trudimo prilikom implementacije razglasa, dj opreme ili rasvjete, da je naš mobilni setup decentan i nenametljiv. Tijekom večeri obraćamo pažnju da je glazba i rasvjeta uvijek idealnog intenziteta. Obzirni smo prema zahtjevima naših klijenata i njihovih gostiju. Ulažem puno energije u svaki event i smatram da je dobro odrađeni posao najbolja referenca. –

Koliko dobar DJ može spasiti svaki party? Nije bezveze nastala ona Last night the DJ saved my life

  • Odgovor na ovo pitanje može biti anegdota sa jednog božićnog domjenka. Jedna eminentna tvrtka organizirala je božićni domjenak u jednom zagrebačkom restoranu. Vjerojatno je negdje u pregovorima došlo do nesporazuma jer voditelj restorana nije u potpunosti zatvorio restoran za ostale goste kao što je bila želja te tvrtke. Na početku večeri atmosfera je bila napeta i svi su imali razočarani pogled. U meni je to stvorilo potrebu da te ljude maknem iz tog raspoloženja. Bilo je potrebno truda i dobrog vaganja glazbe, ali rezultat na kraju je bio da je cijeli restoran plesao do jutarnjih sati. –

Trenutno je većina tvrtki u planiranju ili finaliziranju planova za božićni party. Zašto bi svatko od njih, neovisno o veličini, trebao angažirati dobrog DJ-a?

  • Božićni domjenak je vrijeme kada se ljudi kvalitetno druže van radnog vremena. Odvija se jednom godišnje i zasigurno je glazba veliki dio dobrog partyja. Ipak se o božićnom domjenku uvijek priča u uredu i najgore je onom tko je zadužen za organizaciju, ako party ne uspije. Pažljivo birajte DJ-a :)